De top 10 gezondste noten

Wat zijn de 10 gezondste noten?

Er zijn diverse soorten noten en buiten het feit dat noten onwijs lekker zijn, zijn de meeste ook heel erg gezond. Iedere noot kent andere voedingsstoffen waardoor de effecten op het lichaam per notensoort kunnen verschillen. Bij Nutamo verkopen wij al deze gezonde noten online.

Terwijl we allemaal van jongs af aan al horen, eet 2 stuks groente of fruit, worden noten hierdoor weleens vergeten, veel mensen onderschatten nog steeds de kracht en de voedingswaren die noten ons kunnen bieden. Ben je benieuwd wat de voedingswaren per soort zijn en welke werking de soort kan hebben, presenteert Nutamo de ‘top 10 gezondste noten’.

Welke verschillende soorten noten zijn er?

Hoe vaak per week eet jij zelf noten? Dit kan namelijk gewoon iedere dag! Noten zijn heerlijk als ontbijtproduct, lekker vullend in een verse salade en zelfs een goede vleesvervanger! Af en toe een handje noten overdag, kan dus zeker geen kwaad! Maar welke noten zijn nu eigenlijk gezond? Om je een handje te helpen hebben we de top 10 gezonde noten voor je uitgewerkt, die we onderaan in deze blog verder gaan uitlichten:

  1. Amandelen
  2. Baru noten
  3. Cashewnoten
  4. Hazelnoten
  5. Macadamia
  6. Paranoten
  7. Pecannoten
  8. Pinda’s
  9. Pistachenoten
  10. Walnoten

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van noten?

Terwijl de pinda eigenlijk tot de peulvruchten behoort, verdient deze nootachtige vrucht toch een eervolle vermelding in onze top 10 gezonde noten. Bij Nutamo kun je de noten in allerlei varianten kopen, denk daarbij aan gebrande noten, geroosterd en raw. Veel mensen vinden gebrande noten het lekkerst, ondanks dat veel voedingswaren gewoon behouden blijven, blijft de rauwe variant natuurlijk veruit het gezondst! Rauwe noten bevatten veel plantaardige vetten, die erg gezond zijn. De Heart Foundation raadt een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 50 gram aan. Door de grote diversiteit aan voedingswaarden zijn sommige noten zelfs geschikt voor gezondheidsproblemen, zo heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noten zelfs op de lijst van voedingsmiddelen gezet die aanbevolen worden voor een gezond dieet. Daarom zullen we in deze blog inzoomen op de voedingsmiddelen & effecten van pure rauwe noten. Per notensoort staan de verschillende gezondheidsvoordelen omschreven, kort samengevat. Noten zijn enorm gezond en bevatten enorm veel antioxidanten, mineralen en talloze vitaminen. 

De top 10 gezondste noten! 

Amandelen

 Zijn amandelen gezond? Jazeker! Want deze noot staat zeer hoog in de lijst met gezonde notensoorten. Amandelen zijn voornamelijk gezond, doordat ze voedingsrijk zijn. Ze bevatten voldoende goede vetten en veel vezels. Amandelen bevatten onder andere flavonoïden die het immuunsysteem ondersteunen, met een sterker immuumsysteem ben je minder vatbaar voor ziektes en virussen. Met deze notensoort ben je niet meteen immuun voor dergelijke, maar het sterkt dit inwendige systeem wel verder aan.

Doordat deze noot heel erg vult, kunnen ze helpen bij het afslanken, je hebt minder snel het ‘honger gevoel’, hierdoor kan de amandel ook ondersteuning bieden in dieëten of voor gewichtsproblemen, uiteraard dan wel in redelijk porties.

Daarnaast bevatten rauwe amandelen een hele grote hoeveelheid miniralen (waaronder magnesium, calcium en ijzer), waarbij magnesium in het lichaam bijdraagt aan een sterke insulineresistentie, dit wil zeggen dat het ook kan bijdragen aan het voorkomen of het niet erger laten worden van ziektes als diabetes. Door de grote hoeveelheid calcium in de noot (ruim 269 per 100 gram) wordt dit product aanbevolen aan veganisten en mensen met een lactose intolerantie, waardoor de amandel als ware vervanger in maaltijden kan helpen tegen het verlies van calcium in de botten.

Door de volledigheid aan voedingsstoffen, kan een handje van 75 gram amandelen per dag zorgen voor betere prestaties in werk of sport, het vermindert het vermoeidheids gevoel, zorgt voor voldoende reserves aan koolhydraten en de transport van zuurstof.

Net als bij de hazelnoot, kan deze noot bijdragen in het verlagen van je cholesterol. Producten waarin veel vitamine E voorkomt, zoals bij de amandel kunnen een bijdrage leveren door het risico op degeneratieve gezondheidsproblemen te verminderen.

Baru noten

De Braziliaanse Baru noot is voor veel mensen onbekend. Helaas is deze noot maar beperkt beschikbaar en daarom moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ondanks dat deze notensoort zeker tot het rijtje met gezonde noten wordt gerekend, behoort hij net als de pinda eigenlijk tot de Vlinderbomenfamilie, waarbij de baru noot echt aan een boom op de Brazilliaanse savanne groeit. Pas na 7 á 8 jaar geeft de boom haar vruchten, daaruit ontstaan deze grote bruine vruchten met een schil als hout. Binnenin ontdek je een eetbare pit met daaromheen veel vruchtvlees. Sommige noten wegen wel 25 gram. De baru wordt door veel mensen gezien als superfood, dit vanwege zijn grote hoeveelheid voedingsstoffen.

Door de grote hoeveelheid zink zijn Baru noten goed voor het immuumsysteem, de aanwezigheid van magnesium en kalcium in de noot zorgen voor een goede doorstroming van hart en aderen.

Cashewnoten

De cashewnoot staat bekend om haar veelzijdigheid aan vitamines en mineralen, zo bevat deze noot de vitamines B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Veel van deze vitamines dragen bij aan spieropbouw en een hele goede gezondheid. Daarnaast bevat de cashewnoot 292 miligram magnesium per 100 gram, magnesium werkt goed tegen diabetes. De magnesium versterkt namelijk de insulinersistentie in het lichaam. De hoeveelheid koper in de cashewnoot kan helpen bij een goede weerstand, terwijl zink de stofwisseling stimuleert.

Ondanks dat er veel onverzadigde vetten in cashewnoten zitten, dit zijn de gezonde vetten. (ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten en werken bevorderend met betrekking tot de cholesterolgehalte in het lichaam). Om deze redenenen zijn cashewnoten erg gezond! Maar ondanks dat, adviseren experts wel maar een handje per dag, dit komt voornamelijk door de relatief grote hoeveelheid calorieën in deze noten.

Hazelnoten

Deze smaakvolle notensoort staat bij veel mensen nog niet dagelijks op het menu. Dit terwijl hazelnoten bekend staan als zeer gezonde nootjes. Echter zijn hazelnoten bijzonder rijk aan voedingsstoffen met goede effecten op het lichaam. Deze noot bevat namelijk voedingsstoffen die de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam kunnen verlagen, dit stofje tast onder andere de wanden van je slagaders aan. Net als bij de amandel kunnen hazelnoten helpen bij eventuele gewichtsproblemen, in redelijke porties vormen ze een versterking van het dieet. Je honger vermindert hierdoor aanzienlijk. De hazelnoot heeft nog meerdere zaken met de amandel gemeen, zo kan de hazelnoot helpen tegen degeneratieve gezondheidsproblemen, zo helpt deze noot bij het verminderen van het risisco op onder andere dementie en alzheimer. Dit ligt dan voornamelijk aan de aanzienlijke hoeveelheid vitamine E in deze notensoort.

Door de enkelvoudige verzadigde vetten zorgen hazelnoten voor een gezond hart en helpen ze de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren. Zo hebben een reinigende werking en verwijderen het bloed door het cholesterol hieruit te verwijderen.

Eet per dag ongeveer 60 gram in mengeling tussen amandelen, walnoten en hazelnoten. Hierdoor kan je ‘slechte cholesterol (LDL) wel met 80% dalen. Bij Nutamo hebben we diverse mixen samengesteld om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen, een mix die alle drie deze notensoorten bijvoorbeeld al bevat is de noten natuur melange. Uiteraard kun je de noten ook los aanschaffen en ze zelf mixen. Of je ze nu in de mix eet of los, dat maakt niet uit, als je ze maar eet, want hazelnoten zijn erg voedingsrijk en dus gezond!

Walnoten

Walnoten kennen veel van de gezondheidseffecten die hierboven staan omschreven, maar kennen ook enkele addtionele effecten. Walnoten zijn erg gezond, want ze kunnen net als de hazelnoot, amandel en diverse andere noten helpen tegen een hoge cholesterol. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid enkelvoudige verzadigde vetten, waardoor het hart en je bloedvaten in goede conditie blijven. Omdat walnoten erg vullen zijn ze net als andere noten heel erg geschikt in een dieet of een afslankprogramma.

 Sommige studies (waaronder een studie van Marshall University) wijzen uit dat walnoten soms in verband worden gebracht met het verkleinen van de kans op kanker, waaronder darm- of borstkanker. Het zou zelfs de groei van tumoren kunnen verminderen.

Sommige studies spreken zelfs dat overlevingskansen tot maar liefst 46% kunnen toenemen, dit komt vermoedelijk doordat walnoten voedingsstoffen bevatten die de activiteit van genen kunnen veranderen. Doordat walnoten 2 keer zoveel antioxidanten dan diverse andere noten bevatten, noemen sommige de walnoot het gezondst.

Naast bovenstaande zijn walnoten een goede voedingsstof, met 6,5% aan vezels, zijn ze een prima toevoeging aan een salade of ander soortige maaltijd. Door de grote hoeveelheid aan vezels, werken de noten ook prima tegen constipatie.

Macadamianoten

De macadamianoot wordt door velen beschouwd als de lekkerste noot ter wereld. Maar ze zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Deze ronde knapperige noot komt oorspronkelijk uit het continent Australië en bevat erg veel vezels en voedingsstoffen. Hierdoor is de macadamia een prima oplossing in een dieet, het vermindert je trek namelijk enorm. Net als alle andere rauwe noten zijn ze volledig glutenvrij, mits ze niet bewerkt zijn met kruiden of een coating. Door de grote hoeveelheid vezels (+/- 5%) werkt deze gezonde snack ook bij constipatie, dit zodat je weer gewoon goed naar het toilet kunt.

Wil je er jong uit blijven zien? Dan raden wij roken, overmatig alcoholgebruik en zonnebaden sterk af, dit zijn elementen die oxidatieve stress kunnen veroorzaken. Laat de macadamianoot nou gelukkig een stofje bevatten die deze stress vermindert. De oxidatieve stress kan het verouderingsproces versnellen, macadianoten kunnen dit proces afremmen.

De omega 7 vetzuren in deze notensoort zorgen voor een sneller verbrandingsproces van vetten in het lichaam en dat het vet minder opgeslagen wordt. Om deze reden worden macadamianoten vaak ook vergeleken met olijfolie. Net als de meeste andere noten, zijn ook macadamianoten goed tegen een te hoog cholesterol. Zo blijkt zelfs dat wanneer je bijvoorbeeld vijf keer per week macadamianoten eet, dat dit het risico op hartziekten tot 53% kan verlagen.

Pistachenoten

Veel mensen kennen de pistachenoot vooral als lekkere snack, gebrand en gezouten. Daarmee vergeet men weleens de grote hoeveelheden goede voedingsstoffen waardoor pistachenoten gezond zijn. Met ruim 10% vezels als voedingsstof kunnen ze het risico op darmkanker verminderen. De grote hoeveelheid kalium in de noot kan de kans op diabetes verkleinen. Een prettig weetje is dat pistachenoten prima werken bij constipatie, dit komt door de grote hoeveelheid vezels in het product. Wat de pistachenoot verder uniek maakt is dat deze blijkt te kunnen helpen bij premenstruele pijn, irritaties of kortstondige pijn. De vitamine B6 helpt erbij om de pijn te onderdrukken.

Net als alle andere noten, kunnen ze bijdragen aan het verminderen van de eetlust.

Paranoten

Waarom moet je paranoten kopen? Omdat deze soort heel erg gezond is! Een belangrijke kanttekening is wel de grote hoeveelheid selenium in deze noot. Deze voedingsstof kan bij overdadige inname zorgen voor een seleniumvergifteging. Om deze reden adviseren we om maximaal 3 paranoten per dag te eten. Bij 2 paranoten per dag merk je al een vooruitgang in je immuumsysteem. Desalniettemin heeft je schildklier selenium juist nodig, dit orgaan geeft hormonen af die belangrijk zijn voor groei of jezelf op temperatuur te houden.

De eiwitten en gezonde vetten in de noten zijn goed voor je hart. De hoeveelheid antioxidanten zorgen voor een kleinere kans op infecties omdat ze onze cellen gezond houden. Een zeer belangrijk voordeel van deze noten is dat ze schildklierstoornissen kunnen verhelpen, zo blijkt uit diverse studies dat mensen met de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves door paranoten een vermindering van de klachten ontdekken.

Pecannoten 

Behoren pecannoten tot de top 10 gezondste noten? Dat zeer zeker! Deze notensoort bevat namelijk veel zink, deze voedingsstof is zeer belangrijk voor stofwisselingsprocessen in het lichaam. Zink is eveneens onwijs belangrijk voor celgroei en celdeling in je lichaam, door voldoende zink in je bloed wordt insuline aangemaakt en kunnen wondjes snel herstellen. Door af en toe een handje pecanoten te eten, kun je op een verantwoorde manier aan een goede hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen komen.

De hoeveelheid vitamine B in deze soort kan calorieën omzetten in energie, daarom zijn pecannoten een heuse aanrader in elk dieet. Aan deze ene kant verminder je je honger en aan de andere kant kan de noot je verbrandingssysteem een impuls geven, waardoor de noten effectief inzetbaar zijn in de strijd tegen gewichtsverlies.

Het risico op diabetes type 2 kun je eveneens verkleinen door het eten van pecannoten en net zoals bij de andere noten zijn pecannoten een hulpmiddel in de strijd tegen een lagere cholesterol. 

Pinda's

 Gezouten pinda’s zijn een geliefde snack op feestjes en partijen, maar als je voor gezond gaat, probeer ze dan een rauw. Want deze ‘notensoort’ kent onwijs veel gezonde voedingsstoffen, dit terwijl pinda’s officieel niet eens tot de categorie noten behoren. Echter wij zijn van mening dat ze hier wel een plekje verdienen!

Door de enorme veelzijdigheid van pinda’s, zijn ze uitermate geschikt als vleesvervanger, lekker door de salades of door gerechten of zelfs als pindakaas op brood. Wil je onze huisgemaakte pindakaas eens proberen, dan merk je het verschil meteen, onze pindakaas bestaat enkel uit pure pinda’s, zonder toegevoegde suikers, kleur of smaakstoffen.

Hoeveel noten mag je per dag eten? 

Dit verschilt uiteraard een beetje per soort. Maar voor alles geldt, ‘geniet, maar met mate’. Indien je echt op zoek bent naar noten met specifieke voedingsstoffen, dan kun je heel gericht deze rauwe noten gaan eten, maar vanuit Nutamo zouden wij graag adviseren om bijvoorbeeld voor een van onze rauwe noten mixen te kiezen, deze mixen zijn samengesteld op basis van de gezondheidseffecten, waardoor de ene noot de kans op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld vermindert, terwijl de andere noot voor een sterkere weerstand kan zorgen. Een handje rauwe noten in de mix per dag zou in ieder geval geen kwaad kunnen!

Hoe kan je noten gebruiken voor je dieet om af te vallen? 

Noten zijn vooral handig in een dieet omdat ze enorm veel vezels bevatten en daardoor de honger kunnen beheersen. Sommige noten, zoals de pecannoten doen hier zelfs nog een schepje bovenop, door het inwendige verbrandingssysteem een forse boost te geven.

Wat zijn de voedingswaarden van noten?

Voedingswaarde per 100 gram

Calorieën 

Koolhydraten Vetten Vezels Eiwitten Zout Vitamine A Vitamine B12 Vitamine B6 Vitamine C Vitamine E Vitamine K
Amandelen 659 14,0 g 55,8 g 10,4 g 21,7 g 0,0013 g JA - JA - JA -
Baru noten 518 13,9 g 42 g 9,2 g 29 g 0 g - - - - JA -
Cashewnoten 553 32,7 g 43,8 g 3,3 g 18,2 g 0,025 g - - JA JA JA JA
Hazelnoten 717 17,0 g 61,2 g 11,0 g 13,7 g 0,005 g JA - JA JA JA -
Macadamia noten 718 14,2 g 75,8 g 8,6 g 7,9 g 0,010 g - - JA JA JA -
Paranoten 656 12,3 g 66,4 g 7,5 g 14,3 g 0,025 g - - JA JA JA  
Pecanoten 691 14,0 g 72,0 g 9,6 g 9,2 g 0,013 g JA - JA JA JA JA
Pinda's 567 16,1 g 49,2 g 8,5 g 25,8 g - - - JA - JA -
Pistachenoten 557 28,0 g 44,4 g 10,3 g 20,6 g 0,003 g JA - JA JA JA -
Walnoten 654 13,7 g 65,2 g 6,7 g 15,2 g 0,03 g JA - JA JA JA JA

Producten