Macadamianoten
Bij het zoeken naar de oorsprong van de macadamianoot springt bij ieder verhaal naar voren, dat dit een moeilijke noot om te kraken is. Het kraken, om de vlezige binnenkant naar buiten te krijgen, is inderdaad moeilijk te noemen. Men moet forse kracht gebruiken om de keiharde buitenkant te kraken. Er is 20 kilo perskracht nodig om cm² noten te ontdoen van de kern. Dat daarna het vlies ook verwijderd dient te worden om de prachtige, roomkleurige kogelvormige noot het daglicht te laten zien is een kostbaar procedé, Vandaar dat de macadamia in het dure segment valt binnen de notensoorten. Door de huidige grote vraag en het ruime aanbod is de prijs in de loop der tijd aanmerkelijk aangenamer geworden. Australië was en is nog steeds, één van werelds grootste leveranciers. Hawaï en Zuid Afrika volgen. Ook deze noot is al sinds mensenheugenis een oud soort en was onderdeel van het gewone dagelijkse leven van de Aboriginals, de eerste menselijke bewoners van Australië. Zij gebruikten de noot fijn gestampt als versiering van hun lichaam of de hele noot als betaalmiddel. Of beter gezegd als ruilmiddel. De specifieke naam macadamia heeft deze noot pas een paar eeuwen geleden gekregen van de schotse ingenieur en uitvinder John McAdam. Hij is de uitvinder van de uit drie lagen bestaande steenslagweg, de voorloper van asfaltwegen.
De prachtig bloeiende macadamiaboom komt uit de Proteaceae-familie. Een familie van wel duizend plantensoorten.
Het klimaat bepaald of macadamiaplanten/bomen wortelen. Ze groeien en bloeien het beste in een stabiel tropisch klimaat en een constante waterbron. Liefst in een temperatuur die niet te koud of te heet is. Want is er ook maar iets van vorst te bekennen dan kan men het telen van macadamia's vergeten!
Voedingsstoffen
Deze heerlijke gearomatiseerde, zoete, zachte, vlezige, rauwe noten zijn rijk aan vezels. Wist je dat 1,1 gram rauwe macadamia olie ongeveer 11% van de dagelijkse vezelwaarde is. De vezels in macadamia noten ondersteunen een gezond spijsverteringsstelsel. Daarnaast bevatten deze noten veel koper, mangaan en ijzer. Deze mineralen zorgen dat je je energiek voelt. De noot is, net als veel andere noten, zeer populair onder sporters en hard werkende mensen. De macadamia levert magnesium. Het mineraal dat zeer gewaardeerd wordt door de spieren.
Door de bijzondere superieure smaak wordt de macadamia ook wel de KONINGIN VAN DE NOTEN genoemd. HERSENVOEDSELNOOT is in Engels sprekende gebieden een bekende bijnaam voor deze noot. Mede door het hoge vitamine B-gehalte ten opzichte van andere noten! Maar wat in dit kader de macadamia nog het meest bijzonder maakt is, dat hij als enige omega-7 in zich heeft. Omega 7 is een onverzadigd vetzuur dat ons lichaam aanmaakt en heeft onder andere als functie om onze huid te hydrateren. Bij het ouder worden maakt ons lichaam helaas steeds minder van dit vetzuur aan. Je zou bijna denken, dat het eten van veel macadamia's wellicht een aanvulling van omega 7 zou kunnen zijn maar aan een dergelijke gedachtegang wagen we ons niet. Wat we wel kunnen concluderen is, dat de macadamia overheerlijk, heel speciaal en zeer gezond is.
De macadamia heeft tevens een hoog percentage, wel 80 procent, andere onverzadigde vetzuren. Recent is door Amerikaanse wetenschappers vastgesteld dat een dagelijkse consumptie van 20 gram macadamianoten, de kans op hart- en vaatziekten significant (betekenisvol) vermindert. Daarnaast wordt aan deze noot toegeschreven dat die cholesterol verlagend werkt en het risico op kanker zou verminderen.
De olie van de macadamia wordt veelal gebruikt, door zijn voedende werking, voor huid- en haarverzorgingsproducten. Maar ook in de keuken is deze kostbare aromatische olie een smakelijke aanvulling van dipsauzen en dressings. Er wordt geschreven dat de verhittingsgraad van deze hoger is dan bij olijfolie!
We kunnen in een notendop concluderen, dat macadamia's een welkome, overheerlijke, zeer speciale en super gezonde aanvulling is op uw dagelijks menu! En zouden wij deze noot met zijn exorbitante (buitensporige) keiharde notendop, niet benoemen in het SUPERFOOD gebeuren, dan zouden wij hem tekort doen!
Variëren
Onze rauwe macadamia noten hebben een boterachtige smaak en kun je prima zo uit het vuistje eten. Anderen verwerken ze liever door een hartig gerecht of een zoet baksel. Macadamia's worden veel gebruikt in combinatie met chocolade. Een populaire verwerking van de macadamia is het maken van een macadamia chocolade taart. Het water loopt u in de mond bij het alleen al lezen van de ingrediënten voor zo'n taart. Op internet zijn verschillende recepten voor gebak met deze noot te vinden. Met deze rauwe noten kan je dus op een eenvoudig manier echt alle kanten op. Ze staan bekend als vleesvervanger! Laat ze een nachtje in water liggen en ze zwellen iets op. Een goede basis voor een spread of hummus. Een schaaltje hele macadamia's maakt een kaasplankje compleet!
Daar waar deze noot voor velen een kick-start voor het begin van de dag is, is hij voor anderen een boost op sommige momenten in de dag.
De combinatie van gehakte macadamia's met ijs en ahornsiroop is een hemels dessert. In de hartige variant is zalm met gehakte macadamia's een streling voor de tong. Maal een paar noten en doe deze massa in de pastasaus. Het zorgt voor een romige nootachtig aroma. Of rooster een paar macadamia's in de koekenpan. Olie toevoegen is zeker met de macadamia niet nodig. Laat ze afkoelen, hak ze grof en strooi ze over een salade! Uw smaakpapillen vieren feest!
Let op! Noten in het algemeen kunnen bij mensen een allergische reactie veroorzaken! Bouw, indien mogelijk, het eten van noten op of laat het eten gewoon achterwege. Geef jonge kinderen geen noten te eten in verband met verstikkingsgevaar!
Assortiment
Wilt u nóg meer smaak aan de macadamianoot probeer dan de gebrande versie in ons assortiment. U kunt ze gezouten of ongezouten bestellen vanaf 150 gram. U zult versteld staan van de extra volle smaak van deze gebrande versie!
We branden de noten dagelijks vers! En gebruiken daarvoor arachideolie.
Rauwe macadamia's zijn te bestellen vanaf 150 gram.
Macadamianoten vindt u terug in onze macadamia melange.
Een combinatie van verschillende rauwe noten: cashew-, hazel-, para-, pecan-, pistachenoten en amandelen. en macadamia's.
Gezouten of niet, is deze heerlijke melange vanaf 250 gram beschikbaar.