Lijnzaad

Lijnzaad hebben we bij Nutamo in twee varianten: heel en gebroken. Het is maar net hoe je het zaad het liefste eet, want beide varianten zijn supergezond. Zo is lijnzaad goed voor je hart en bloedvaten, kan het je spijsvertering verbeteren en verstoppingsproblemen oplossen.  

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Door de muesli of een maaltijd
Het zaad komt van de plantensoort vlas. Lijnzaad, ook wel vlaszaad genoemd, is ongeveer vijf millimeter lang. Een bekend product dat van lijnzaad wordt gemaakt, is lijnzaadolie. Maar de zaadjes kun je ook puur eten door ze door muesli, yoghurt of kwark te mengen of over een salade te strooien. Ook kun je het zaad gebruiken in smoothies en baksels of verwerken in een warme pasta of rijstmaaltijd.

Goed voor je lijf
Lijnzaad bevat veel stoffen die goed zijn voor je lijf. Het kan zelfs een geneeskrachtige werking hebben! Uniek is dat het veel omega 3-vetzuren bevat. Deze vetzuren kan je lichaam zelf niet aanmaken en moet je tot je nemen door voeding. Ook bevat lijnzaad vitamines, mineralen, antioxidanten en veel vezels. Kamp je met gewichtsverlies, dan kun je baat hebben bij lijnzaad.

Eet lijnzaad met mate
Hoewel lijnzaad veel voordelen heeft, kan het ook nadelen hebben. Vooral als je er regelmatig veel van eet. Lijnzaad bevat namelijk ook cyanogenen. Je lichaam kan dit omzetten in de gifstof cyanide. Goed om te onthouden dus! Voeg lijnzaad daarom beperkt toe aan je eetpatroon. Tijdelijk zo’n 15 tot 45 gram per dag geeft geen problemen volgens het Voedingscentrum.

Heel of gebroken lijnzaad
Beide varianten, heel en gebroken lijnzaad, zijn gezond. Toch verschillen ze ietsje van elkaar. Want je lichaam neemt gebroken lijnzaad beter op dan de hele variant. Toch is heel lijnzaad weer langer houdbaar dan de gebroken variant. Bij Nutamo kies je gelukkig zelf hoeveel lijnzaad je nodig hebt, van 250 tot 5000 gram – het kan allemaal!