Rijk aan goede vetten
Lijnzaad is afkomstig van de plantensoort vlas en wordt dus ook wel vlaszaad genoemd. Wat de zaadjes zo gezond maakt, is dat ze rijk zijn aan olie. Niet voor niets wordt er de populaire lijnzaadolie van gemaakt. Lijnzaad is rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor je lichaam en kan het zelf niet aanmaken. Je moet de vetten dus tot je nemen door voeding. En naast gezonde vetten, is het zaad rijk aan vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium.
Lijnzaad toevoegen aan je eetpatroon
Op allerlei manieren kun je lijnzaad aan je eetpatroon toevoegen. De zaadjes zijn namelijk klein: ongeveer 5 millimeter lang. Doe ze eerst koken of bakken en dan door een salade of meng ze door je yoghurt. Maar ook kun je de zaadjes in een gezonde smoothie, baksel of maaltijd verwerken. Lijnzaad past bijvoorbeeld prima in een rijstmaaltijd of warme pasta. Waar je het zaad ook aan toevoegt, je maakt het eten er voedzamer door! Lijnzaad is namelijk goed voor je hart en bloedvaten, kan je spijsvertering verbeteren en verstoppingsproblemen oplossen.
Heel of gebroken lijnzaad?
Naast heel lijnzaad hebben we bij Nutamo ook gebroken lijnzaad. Voor welke variant moet je nou kiezen? Goed om te weten is dat beide varianten gezond zijn. Het enige verschil is dat je lichaam gebroken lijnzaad iets beter kan verteren dan heel lijnzaad. Maar een voordeel van heel lijnzaad, is dat deze variant langer houdbaar is dan gebroken lijnzaad. Voor welke variant je ook kiest, bewaar lijnzaad luchtdicht en donker.