Gebrande macadamia noten zijn rijk van smaak én gezond!
Deze gebrande en gezouten macadamia noten zijn een waar genot voor de notenliefhebber! De unieke smaakvolle en romige smaak van deze ronde noot is onvergelijkbaar. Naast de heerlijke smaak zijn ze ook nog eens supergezond! Wist je dat omega-7 vetzuren alleen in macadamia noten zitten? De omega-7 vetzuren zorgen ervoor dat het vetmetabolisme verbeterd wordt, dat het opgeslagen lichaamsvet verminderd wordt en dat het je eetlust wegneemt. Een uitstekende gezonde en voedzame snack dus! We branden deze noten in ons notenpakhuis en voegen een beetje zout toe voor de perfecte smaak. Gebrande macadamia noten staan bekend om hun boterachtige smaak.
Macadamianoten
Bij het zoeken naar de oorsprong van de macadamianoot springt bij ieder verhaal naar voren, dat dit een moeilijke noot om te kraken is. Het kraken, om de vlezige binnenkant naar buiten te krijgen, is inderdaad moeilijk te noemen. Men moet forse kracht gebruiken om de keiharde buitenkant te kraken. Er is 20 kilo perskracht nodig om cm² noten te ontdoen van de kern. Dat daarna het vlies ook verwijderd dient te worden om de prachtige, roomkleurige kogelvormige noot het daglicht te laten zien is een kostbaar procedé, Vandaar dat de macadamia in het dure segment valt binnen de notensoorten. Door de huidige grote vraag en het ruime aanbod is de prijs in de loop der tijd aanmerkelijk aangenamer geworden. Australië was en is nog steeds, één van werelds grootste leveranciers. Hawaï en Zuid Afrika volgen. Ook deze noot is al sinds mensenheugenis een oud soort en was onderdeel van het gewone dagelijkse leven van de Aboriginals, de eerste menselijke bewoners van Australië. Zij gebruikten de noot fijn gestampt als versiering van hun lichaam of de hele noot als betaalmiddel. Of beter gezegd als ruilmiddel. De specifieke naam macadamia heeft deze noot pas een paar eeuwen geleden gekregen van de schotse ingenieur en uitvinder John McAdam. Hij is de uitvinder van de uit drie lagen bestaande steenslagweg, de voorloper van asfaltwegen.
De prachtig bloeiende macadamiaboom komt uit de Proteaceae-familie. Een familie van wel duizend plantensoorten.
Het klimaat bepaald of macadamiaplanten/bomen wortelen. Ze groeien en bloeien het beste in een stabiel tropisch klimaat en een constante waterbron. Liefst in een temperatuur die niet te koud of te heet is. Want is er ook maar iets van vorst te bekennen dan kan men het telen van macadamia's vergeten!
Goed voor je energieniveau!
Onze macadamia noten zitten boordevol Vitamine B, omega-3 vetten en mineralen. De omega-3 vetten kunnen een positieve bijdrage leveren tegen depressies. Daarnaast zitten in deze noten veel koper, mangaan, magnesium en ijzer welke zorgen dat je je energierijk voelt.
Gebrande gezouten macadamia noten verwerken
Deze heerlijke noten kun je lekker uit het vuistje eten als een gezond tussendoortje, maar je kunt er nog veel meer mee. Voeg ze toe aan je salade nadat je ze even geroosterd hebt of verwerk ze door diverse gerechten. Ook hebben we bij Nutamo heerlijke notenmixen waarin macadamia’s zijn verwerkt.
Als je liever gaat voor 100% puur natuur bieden wij ook macadamia noten raw aan in verpakkingen van 100 tot maar liefst 5000 gram. Op ons blog vind je regelmatig lekkere recepten waarin macadamia noten gebrand gezouten worden verwerkt, houd deze dus in de gaten en geniet thuis van deze gezonde lekkernij.