Chiazaad
Salva hispanica. Of te wel “het goud van de Azteken”
wordt als medicijn en krachtvoer al eeuwenlang gebruikt in Midden- en Zuid-Amerika. Het verhaal gaat dat boodschappers op een handje zaad een hele dag konden rennen! Dit zogenaamde “running food” was belangrijker dan goud en werd daarom als betaalmiddel gebruikt.
Het “running food” wordt in verband gebracht met de goede werking van chiazaad en sporters. Er wordt zelfs gesproken dat een suikerbom sportdrankje beter vervangen zou kunnen worden door met chiazaad en stevia.
Bij er over spreken blijft het niet want bij Nutamo is het duidelijk te merken dat er een enorme vraag is naar chiazaad!
Chiazaad is een plant uit de muntfamilie. Waar bijvoorbeeld salie en basilicum onder vallen. Het chiazaad lijkt een beetje op maanzaad.
Voedingsstoffen
Chiazaad bevat een hoog gehalte aan ALA vetten – alfalinoleenzuur. Dat zijn omega 3-vetzuren. Daarbij zijn antioxidanten in een hoge concentratie aanwezig. Op 100 gram chiazaad is 35% aan voedingsvezels te vinden, die op hun buurt er voor zorgen dat ons eten goed verteerd wordt met als resultaat een prima stoelgang. In dit hele kader “behoed” chiazaad al te heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel. De aanwezige calcium zorgt voor sterke botten en fosfor voor een gezonde huid. Aan het gebruik van chiazaad zijn nog meer voordelen toe te schrijven, zoals: een bloeddrukverlagende werking en het zou ontstekingen tegen gaan. Slikt u hiervoor medicijnen en medicijnen die vocht afdrijven, raadpleeg bij gebruik van het zaad uw huisarts.
Bouw het gebruik van chiazaad op want het kan bij sommige mensen een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken.
Dat chiazaad een uitstekende aanvulling is op onze dagelijkse voeding behoeft eigenlijk geen betoog. Het lijkt bijna een wondermiddel en wordt zeker door het merendeel van de mensen goed verteerd maar er blijven mensen met allergieën en intoleranties die niet goed op chiazaad reageren. Daarvan is bekend dat zij tranende ogen en/of de narigheid van jeuk krijgen.
Variëren
Chiazaad kan door de zeer neutrale smaak worden toegevoegd aan vele maaltijden. Ze kunnen gemalen, rauw of geweld (gekookt) worden. Tegenwoordig gebruiken we het gezonde chiazaad in smoothies, pap, yoghurt en in salades en soepen. Gewelde zaadjes zijn ideaal in (volkoren) pannenkoekbeslag. Laat ze 20 minuten in water staan. De verhouding is ongeveer 1 eetlepel chiazaad op 10 eetlepels lauw water.
In mixen is de rauwe chiazaad niet meer weg te denken.
Chiazaad kan uitstekend gebruikt worden als bindmiddel. Bijvoorbeeld bij het maken van jams zonder suiker en pudding. Door vocht aan chiazaad toe te voegen zwelt het zaad op en ontstaat er een geleiachtige substantie. En juist daarom is chiazaad een prima ondersteuning en dus hulpmiddel bij afvallen. Het “uitzettingsproces” geeft een verzadigd gevoel.
Tip!
Zaai chiazaad eens op een spons, keukenpapier of een dot watten en er ontspruit zich een microgroente, Chia Fresca. Deze blaadjes en stengeltjes zullen een heerlijke smaak toevoegen aan soepen, vleesgerechten en salades.
Assortiment
Ons chiazaad is van de hoogste kwaliteit en komt uit Zuid-Amerika en is los vanaf 250 gram tot 25000 gram te bestellen.
In de voorverpakte keuze biologisch chiazaad vind u bij ons het merk Your Organic Nature, van 250 gram en van het merk Linwoods, gemalen chiazaad, van 200 gram.
Chiazaad vindt u in onze rijkelijk gevulde mixen. We hebben chiazaad verwerkt in de breakfast mix en omega zadenmix. Verkrijgbaar vanaf 250 gram en in de voorverpakte uitgave van de Omega zadenmix van Nice & Nuts van 1000 gram.