Graham's Porthuis omschrijving
Als we gaan kijken naar de historie van Graham's dan moeten we heel wat jaren terug in de tijd. De broers William en John Graham begonnen een texielhandel in Porto. Vanwege een schuld namen de broers 27 vaten met port in ontvangst in 1870. Dit was de aanleiding van de broers om zich uiteindelijk te gaan richten op het maken van de beste Port wijnen uit de Douro vallei.
in 1890 werd de Graham's Lodge gebouwd in Vila Nova de Gaia. Deze plaats ligt vlak bij Porto. Dit was een erorme stap richting een succes. Dit is de plaats waar het opslaan en het rijpen van de port gedaan kan worden onder ideale condities. Nog steeds gebeurd dit iedere dag. Op deze locatie liggen meer dan 3500 grote eiken tonnen waar de Port optimaal kan rijpen in de uitgebreide kelders van Vila Nova.
Vandaag de dag is Graham's een gerenomeerd Porthuis. Het wordt wereldwijd door kenners beschouwd als de beste in opmerkelijke en uitgebalanceerde port. Probeer zeker ook aan de fantastische Vintage Ports en Late Bottled Vintage porten.
Port serie uitleg
Het hete droge microklimaat langs de Douro, gecombineerd met de unieke schist bodem, levert de perfect omstandigheden voor de White Port van Graham's.
Herkomst van Port
Port, de rijke, zoete, versterkte wijn waarvan over de hele wereld wordt genoten, dankt zijn bestaan aan een monnik. De monnik die die tijd vergat in de afgelegen Douro-vallei. Er wordt beweerd dat twee wijnhandelaren in de zeventiende eeuw die de Douro-vallei in Portugal verkenden, ontdekten dat de abt van een klooster al vroeg tijdens de gisting sterke drank aan zijn wijn toevoegde om de zoetheid te behouden. Dit was het beginstadium van Port. Ze besloten deze methode van ‘fortificatie’ (versterking) te gebruiken om hun wijnen te bewaren voor de lange zeereis terug naar Engeland. Deze wijn dankt zijn naam aan de stad waar deze handelaren hun basis hadden: Porto, vanwaar hij tot op de dag van vandaag naar de wereld wordt verscheept.
Port wordt nog steeds op deze manier geproduceerd, door opzettelijk de gisting van de druivenmost (of het sap) te onderbreken door de toevoeging van een heldere drank genaamd aguardente, wat beter bekend staat als ‘brandy’. Hierdoor blijft een groot deel van de natuurlijke suikers van de druiven behouden waardoor Port zijn karakteristieke zoetheid en rijkdom krijgt. De druiven die worden gebruikt om Port te maken, moeten worden verbouwd in de bergachtige Douroregio van Noord-Portugal, ‘s werelds eerste officieel afgebakende wijnregio in 1756. Deze beschermde regio is de enige plek ter wereld waar de authentieke Port geproduceerd mag worden.
Graham's is een Port producent van zeer hoge kwaliteit. Al vele generaties wordt het bedrijf gerund door de Symington familie. Graham’s heeft de luxe keus uit eigen wijngaarden in de Douro Vallei.
Graham's Blend N° 5 White Port Vinificatie
De opslagplaats voor de vaten is in 1890 door het Graham's gebouwd op een heuvel met uitzicht op de riviermond van de Douro en op 2 km afstand van de Atlantische Oceaan. Dit is een prachtlocatie en hier blijft de port jaren rijpen tot het juiste moment. De masterblenders van Graham's weten hier maar al te veel raad mee.