Wat doen voedingsvezels met ons lichaam?

Wat doen voedingsvezels met ons lichaam?

Voedingsvezels zijn belangrijk voor ons lichaam, daar zijn al veel mensen bekend mee. 
Maar wat zijn voedingsvezels nou precies? Wat is vezelrijke voeding? En wat doen voedingsvezels met ons lichaam?

Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet door ons lichaam worden verteerd. 
Doordat de voedingsvezels niet verteerd worden gaan ze redelijk intact door je buik, darmen en zo je lichaam weer uit. Misschien denk je nu dat ze dan niet veel voor je gezondheid betekenen, maar toch is het wel zo:

-Voedingsvezels hebben een gunstige werking op de stoelgang en stimulatie van de darmflora. Dit komt doordat de vezels in je darmen vocht opnemen. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang worden aangeraden meer vezels te eten.

-Voedingsvezels voorkomen overgewicht. Ze zorgen voor een langer gevuld gevoel. Dit maakt het gemakkelijker om op gewicht te blijven of om af te vallen.

-De bloedsuikerspiegel stijgt en daalt langzamer doordat vezels het voedseltransport door de darmen vertragen. Dit zou mogelijk een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

-Voedingsvezels zijn goed voor je cholesterolwaardes. Met name de vezels uit granen hebben een gunstig effect op het verlagen van een slechte cholesterol. Een positief cholesterolgehalte verkleint de kans op hart- en vaatziektes.

Er kan onderscheid gemaakt worden onder de voedingsvezels:

1. Fermenteerbare vezels:
Fermenteerbare vezels worden ook wel oplosbare vezels genoemd. Deze vezels worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. Ze dienen als voedsel voor de darmcellen en als voedsel voor de ‘positieve’ bacteriën in de dikke darm. Ze leveren meer energie, houden de darm soepel wat de stoelgang bevordert. 

2. Niet fermenteerbare vezels:
Niet fermenteerbare vezels worden ook wel niet-oplosbare vezels genoemd. Deze voedingsvezels blijven intact in je lichaam en kunnen vocht opnemen. Deze worden dus niet door bacteriën afgebroken. Doordat deze vezels vocht opnemen vergroten zij het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Dit draagt bij aan een goede stoelgang. Daarnaast geven niet-fermenteerbare vezels je een langer gevuld gevoel en ze geven je meer energie.

Om goede zorg te dragen voor je lichaam is het belangrijk om gevarieerd te eten. Dit kan makkelijk omdat er in verschillende producten vezels zitten. Hieronder een aantal vezelrijke productgroepen:
-Peulvruchten
-Noten en zaden
-Ontbijtgranen
-Volkoren producten
-Fruit
-Groente

Let wel op dat het belangrijk is om naast voldoende vezels eten, genoeg te drinken, want door te weinig drinken kan je obstipatie verergeren. Een gemiddeld lichaam heeft 30-40 gram voedingsvezels per dag nodig. Dit krijg je al binnen als je 2 stukken fruit, 5-6 volkorenboterhammen, 200 gram groente, 200 gram volkorenrijst, volkorenpasta of aardappelen eet.