Waarom kiezen voor biologisch?

Waarom kiezen voor biologisch?

*Uit recent onderzoek is aangetoond dat biologische producten – groente, fruit, peulvruchten en granen – tot wel 60% meer antioxidanten bevatten dan niet-biologisch geteelde producten. Dat is wonderbaarlijk nieuws!

*Bij een biologisch keurmerk wordt er tijdens de productie bij iedere fase gecontroleerd of de producten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

*Binnen de EU zijn de standaarden voor biologisch voedsel vastgelegd in de Europese regelgeving. Hierdoor worden voedselproducenten en biologische boerderijen minstens één keer per jaar geïnspecteerd. Biologisch voedsel komt van betrouwbare bedrijven en wereldwijd moeten producten met een biologisch label dus aan strikte regels voldoen.

*De biologische landbouw werkt op basis van fossiele brandstoffen. Boeren creëren hun eigen gezonde, natuurlijke grond om onkruid, plagen en ziektes tegen te gaan. De biologische producten bevatten geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

*Biologische boerderijen zijn goed voor de natuur. De boerderijen trekken meer dieren uit het wild aan en bieden daardoor onderdak aan vlinders, bijen en vogels.

*Biologisch onderhouden akkers zijn minder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Zij zijn beter bestand tegen droogte en zware regenval.

*Biologische landbouw lijkt op dit moment het beste en meest praktische model om het broeikaseffect tegen te gaan, omdat er meer koolstofdioxide in de grond wordt opgenomen. Om dat in een beter perspectief te plaatsen: als biologische landbouw de norm was, dan zou de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 20% afnemen.

*Recent onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft uitgewezen dat, als we minder voedsel verspillen en overschakelen op een dieet met minder zuivel en vlees, de huidige landbouwgrond volstaat om de totale wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien.