Hoe maak ik versuikerde honing weer vloeibaar?

Honing is een alledaags natuurproduct en kan met diverse producten goed gecombineerd worden, van thee tot yoghurt, in combinatie met noten of verwerkt in gerechten. Honing staat bij de meeste mensen bekend als een vloeibare substantie, toch kan er bij honing relatief snel kristallisatie plaatsvinden. Dit is een natuurlijk proces en verschilt per honing, maar vroeg of laat versuikert alle honing. Dit houdt in dat de honing haar vloeibare karakter verliest en verandert in een hardere substantie. Desalniettemin tast dit de kwaliteit van de honing niet aan, want honing heeft nog steeds een onbeperkte houdbaarheid. Dit is echt uniek, aangezien honing geen conserveringsmiddelen bevat. Honing kan dus in alle vormen (vloeibaar en hard) een heuse smaaksensatie toevoegen.

Maar hoe maak je je gekristalliseerde honing weer vloeibaar?

De makkelijkste manier om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken is door de honing in handwarm water te zetten. De temperatuur van het water mag niet te warm zijn, want dan zal de honing veel gezonde enzymen verliezen.

Wat je ook kan doen is de honingpot een paar dagen op de verwarming zetten en de natuur zijn werk laten doen.

Wanneer je de vloeibare honing pas een paar dagen later wil gebruiken kun je hem invriezen. Dit omdat lage temperaturen het proces van rijping en dus kristallisering afremmen. Dit wil zeggen dat diepgevroren honing dus niet zal kristalliseren. Let wel op dat een glazen honingpot niet te vol zit, want dan kan het glas kapot gaan in de vriezer.