Ben je helemaal besuikerd!


Ben je helemaal besuikerd!

Wil je al een tijdje wat gezonder gaan eten? Maar houd je ook teveel van zoete taartjes, cakes, snoep, etc.? Het is natuurlijk geen probleem om suiker te eten, alleen zijn er wel manieren om de inname van suiker te minderen of suikers te vervangen voor andere zoete alternatieven.

Te veel suiker is niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je lever en botten. De hoofdveroorzakers van overgewicht, hart- en vaatziekten zijn suikers.

Voorheen was het tof om een maand geen alcohol te drinken, tegenwoordig is het ‘hot’ om een maand lang suikervrij te eten. Voor diegenen die nog wat advies kunnen gebruiken, geven wij vandaag een aantal tips hoe jij kunt minderen met suiker.

Ga voor verse producten
Na een lange dag werken pak je misschien graag een kant en-klaar maaltijd, omdat je geen zin meer hebt om te koken. Voorverpakte gerechten zitten vaak vol met extra toevoegingen, waaronder suiker. Ga voor onbewerkte granen, fruit en verse groente. Prep je maaltijden op je vrije dag of avond en vries ze daarna in. 

Beperk frisdranken, fruitdranken en andere zoete sapjes
Fruitdranken uit de supermarkt bevatten doorgaans veel toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Wist je dat erin een blikje cola maar liefst 10 suikerklontjes zitten? Dit heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Maak eens een smoothie op basis van verse groente en fruit of maak je water aan met bijvoorbeeld een schijfje limoen, gojibessen en wat verse munt!

Regelmatig eten
Het is belangrijk om regelmatig te eten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te laag wordt, waardoor je niet continue zin krijgt in zoete lekkernijen en suikers.

Check je ontbijtgranen
Ook al denk je dat je goed bezig bent als je een pak cruesli in huis hebt waarop staat ‘goede start’ of ‘goed bezig’, maar niets is wat het lijkt. Vaak bevat zo’n pak cruesli toch veel suikers! Gebruik eens door je yoghurt noten, zaden, vers fruit, kokosschaafsel of maak eens een eigen muesli, ook lekker! 

Let op suikervervangers
Natuurlijke suikers als appelstroop, agavesiroop, honing, etc. worden langzamer in je lichaam opgenomen, maar hebben alsnog invloed op je bloedsuikerspiegel. Als je altijd zoetstoffen blijft gebruiken, raak je eraan gewend en zal je moeilijker kunnen afkicken van suiker. Als je graag geraffineerd suikervrij wilt bakken, dan kun je in de keuken het beste werken met dadels, banaan of biologische honing (met mate). Ook kan je wat meer werken met kokosmeel of amandelmeel, welke van zichzelf zoeter zijn dan de gebruikelijke meelsoorten.

Veel succes!