Wijnhuis omschrijving - Clos Culombu
Paul Suzzoni, heeft gestudeerd aan landbouwschool in Borgo, in het noorden van Corsica. Met steun van zijn vader Antoine kon hij enkele wijnpercelen kopen en zijn droom werd hiermee werkelijkheid. Paul en zijn vader plantten hun eerste Niellucciu-wijnstokken in 1973 in de gemeenten Lumiu en Montegrosso, en maakten ze hun eerste cuvées drie jaar later. In 1986 nam Etienne Suzzoni het domein over van zijn vader Paul na het afronden van zijn studie diergeneeskunde in Parijs. Gepassioneerd door het terroir en zich bewust van het potentieel van Calvi-wijnen, investeerde hij in het domein met als doel het totale wijngaardareaal uit te breiden. Tegenwoordig heeft het domein meer dan 64 hectare wijngaarden, 12 hectare olijfbomen en een kudde van 40 runderen.
Herkomst van de wijn
Het Franse eiland Corsica zal voor velen niet bekend staan als wijngebied. Toch wordt er al sinds de oudheid wijn gemaakt en vonden de meeste Corsicanen in de 19e eeuw werk in de wijnbouw. De phylloxera-plaag in 1874 betekende verwoesting van het grootste gedeelte wijngaarden waardoor veel wijnbouwers emigreerden of overstapten op het verbouwen van andere gewassen. Na een daling in de populariteit van Corsicaanse wijn, kwam er begin jaren zeventig verbetering. Inmiddels heeft het eiland zo’n 30 eigen druivenrassen waarvan de bekendste Niellucciu, Sciacarella en Vermentinu zijn. En er wordt uiteraard gebruik gemaakt van de ‘vasteland-toppers’ als Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Je vindt de wijnbouw vooral in de kustgebieden, in totaal zo’n 7000 hectare.
Vinificatie - Culombu Tribbiera Blanc
Moderne vinificatie. Na de oogst worden de druiven direct geperst gevolgd door koude fermentatie (12 tot 16 °C). De wijn rijpt op fijne droesem gedurende 5 maanden in roestvrijstalen tanks.